Om luftgevär


Om Luftgevär

 

Luftgevär 10 m är en precisionssport med stora mentala krav, men en sport för alla! Vem som helst kan skjuta ett luftgevär, ung som gammal och även med handikapp. Det är en utav få sporter där alla kan tävla mot varandra.

Skytte är en utav de största individuella sporter som finns, tyvärr är det inte många som vet det. Informationen om skytte som idrott till allmänheten är mycket dålig. Vilket Michaela bl.a. vill förbättra med den här hemsidan, bloggen och sidan på Facebook. Vi försöker även kontakta tidningar och radio så fort det händer något extra roligt. Syns man inte, så finns man inte!

 

Fakta

Luftgevär skjuts inomhus på ett avstånd av 10 meter från tavlan. Geväret väger runt 5 kilo. Pricken är 5 cm stor och tian man ska träffa är endast 5 mm. Skottens diameter ligger på ca 4,5 mm. Man använder sig utav komprimerad luft för att få iväg skottet.

 

Idag används mest elektronik istället för de gamla hederliga papptavlorna då det är lättare att anordna tävlingar o.s.v. med elektronik. Detta gör det också möjligt för livevisning, att t.ex. kunna visa tävlingarna live på internet så att åskådare från hela världen kan kolla på samma tävling! Allt från små Klubbmästerskap till stora Världscupstävlingar kan sändas på internet. Luftgevärsskytte är en modern publiksport, vi har våra tittare hemma bakom skärmen. På Sveriges största tävling Swedish Cup, var det som mest 5 000 visningar under finalen år 2015!

 

När man börjar med luftgevär som liten får man börja sittandes med stöd i nationellt skytte. Men det är samma avstånd, storlek på prick osv. Sen när man blir ca 13-14 år får man för första gången börja tävla stående. Anledningen till att man inte ställer sig upp tidigare är för att man helt enkelt inte har kroppsbyggnaden för att stå i ca 1 h med ett 5 kg tungt gevär.

 

Den här sporten tär väldigt mycket på både rygg och axlar, men även knän och höfter. Det är pga. dess säregna skjutställning som gör det väldigt påfrestande. Så därför är styrketräning extra viktig runt de drabbade partierna såsom, axlar, höfter, rygg, och knän. Även konditionsträning är viktig eftersom att andningen är en angelägen bit att ha kontroll på för en skytt.

 

Luftgevär Sportskytte

Grenen som Michaela skjuter heter Luftgevär Sportskytte och är en OS-gren som skjuts runt om i världen. Varje år går ca 4-5 världscups-tävlingar runt om i olika världsdelar där bl.a. kvotplatserna till OS avgörs. I Sverige går flera små tävlingar s.k. rankingrundande tävlingar om året där resultaten sammanställs till Sverige Rankingen. Det är bl.a. denna ranking man utgår ifrån när man tar ut landslagstrupper m.m. Varje år går SM i Sportskytte och infaller vanligen kring januari-mars. En annan stor och viktig tävling i Sverige att ha koll på är Swedish Cup som infaller i början av januari varje år, det är bl.a. här som EM-uttagningarna brukar ske.

 

Grundomgång

Damer och damjuniorer skjuter 40 skott i grundomgången på en tid utav 50 minuter, herrar och herrjuniorer skjuter 60 skott på 75 minuter. Alla börjar med en gemensam provskotts- och förberedelsetid på 15 min. I grundomgången räknas heltal med decimaler, varav max poäng per skott är 10,9. De åtta bästa ifrån varje klass går vidare till final. Världsrekordet för damerna är 422,9 poäng vilket är 10,57 i snitt. Michaela erhåller det svenska rekordet på 418,4 poäng vilket är 10,46 i snitt.

 

Final

I finalen börjar alla om från noll och finalen är av utslagningskaraktär (ändrat 2013) med decimalräkning. Alla skjuter först två serier om tre skott, följt av två enkelskott á 50 sek. Den skytt med nu lägst finalresultat åker ut. Sedan skjuts två enkelskott till och en ny skytt åker ut. Efter varje skott räknas ledningen upp. Efter ytterligare sex omgångar med två dubbelskott står det klart vem vinnaren är.