Om Michaela


OmMichaela

 

Michaela Arvidsson är en utav Sveriges bästa luftgevärsskyttar. Hon har bl.a. flera SM medaljer och det svenska damrekordet i luft, som hon dessutom tog 5:a gånger i rad. Hon ligger rankad 1:a i Sverige och tog i våras en kvot-plats till OS i Rio 2016.

 

 

Bakgrund – Resan börjar

Det var lite slump och ganska stor portion talang som gjorde att Michaela halkade in på just skyttet. Hon har alltid varit idrottsintresserad och sysslat med många olika sporter som ung men aldrig riktigt fastnat för något. Det var först på en dag i mellanstadiet när skolan anordnade en ”testa-på-dag” för olika idrotter, som hon första gången fick kontakt med ett gevär.

Där satte hon sig vid den uppriggade skjutbänken i sporthallens källare och lät tränaren visa hur man laddade. Tre skott var, var man tilldelad för att alla skulle få chansen att testa. Och tre klockrena tior på rad senare hade hon visat att det var här hon hörde hemma.

 

JSM – Guld

År 2008/2009 började hon skjuta stående och hennes start som junior var en riktig fullträff då hon redan under sin andra säsong sköt till sig ett JSM-guld! Efter det började landslagsuppdragen och utomlandstävlingar och med det fler utvecklingsmöjligheter, meriter och medaljer.

 

Skyttegym

År 2010 flyttade Michaela till Sävsjö och började på skyttegymnasium, vilket var ett enormt plus för hennes utveckling. Att få skjuta på skoltid, ha tillgång till utbildade tränare, träna med fler med samma intresse, och ha träningsmöjligheter nästan utan begränsningar är en enorm guldgruva för elitidrottsatsande ungdomar.

På Skyttegymnasiet i Sävsjö gick hon sedan i 4:a år efter att det tredje tyvärr fick avbrytas och förlängas. Våren 2013 höll hon på att bränna ut sig och fick därmed börja på ny kula. Efter detta har hon däremot lärt sig väldigt mycket, både om sig själv och som skytt. Och trots det har hon ändå hela tiden stannat på topp i Sverige. Redan tre månader efter att hon hoppat upp i senior-klassen låg hon etta på rankingen.

Svenskt Rekord

Sommaren 2014 visade hennes hårda arbete resultat i ett Svenskt Damrekord! Och efter det följde fyra till, på raken! Nog skulle man kunna säga att Michaelas framgång och utveckling nästan varit spikrak. Redan första avfyrade skott var en ”kryss-tia” och många fler har skjutits efter det. Både på hemmabanan för klubben Skillingaryds Skyttegille men också på banor så långt borta som i Korea. Att hon har talang för skyttet finns det inga frågetecken om. Men hon har även fått offra mycket för att kunna satsa på sin sport.

Michaela brinner för sitt sportskytte och har under åren byggt upp en långvarig kärlek till den. För att kunna fortsätta satsa och utvecklas krävs mer uppoffringar och medvetenhet i varje val. Hösten 2015 valde hon att börja läsa på högskolan i Eskilstuna på 50%, just för att kunna ägna mer tid till och kunna satsa mer på sin idrott. Det betyder en del uppoffring, både ekonomiskt, men också eftersom att då annars tre års studier blir till fem-sex års studier. Men det betyder också att hon kan få större möjlighet att lägga upp schemat, styra över, träna och kunna åka på de tävlingar som krävs för att kunna satsa.

 

OS – Kvotplats

Varje idrottsman har också ett mål, en vision och en dröm. För en luftgevärs- och en sportskytt som Michaela är OS ett självklart mål. Våren 2015 fick hon äntligen chansen att skjuta sin första Världscup, och plötsligt kom hennes dröm riktigt nära då hon där, på hennes debut, inte bara slog sitt eget svenska rekord, utan också i finalen tog en Kvot-plats till OS i Rio 2016. Något som inte gjorts i hennes disciplin sedan 1992. Och senast en dam i luftgevärsskyttet överhuvudtaget var med och tävlade för Sverige i OS, var 1988. Vilket vi hoppas på kommer ändras nu.

Resan mot toppen fortsätter…

 

Rekord

Tävling (40 skott):
418,4 (398) – 2015 Danmark (Svenskt Rekord)
417,4 (398) – 2015 Korea (Svenskt Rekord)
417,0 (396) – 2014 Danmark (Svenskt Rekord)
416,6 (396) – 2014 Danmark (Svenskt Rekord)
416,4 (398) – 2014 Kinna/Skene (Svenskt Rekord)

Final (20 skott):
207,7 – 2014 Danmark (Svenskt Rekord)
207,5 – 2014 Eskilstuna (Svenskt Junior-rekord)
207,4 – 2014 Kinna/Skene

Sverigeranking Dam     –  2015/12/13
Världsranking Dam     13 – 2015/05/14